Co i gdzie zjeść w Poznaniu?

Druga edycja autorskiego przewodnika kulinarnego po Poznaniu zawiera ponad 250 adresów, z którymi według twórców powinien zaznajomić się każdy smakosz. Autorzy podkreślają, że nie jest to ranking, a kolejność restauracji nie ma znaczenia. Informator, tak jak poprzednio, dostępny jest wyłącznie bezpłatnie.
W przewodniku znajdziemy propozycje w takich kategoriach jak m.in. włoskie inspiracje, kuchnia orientalna czy kuchnia regionalna. Dowiemy się, gdzie warto iść na śniadanie, kawę oraz deser. Informator już po raz drugi wydaje Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna. Twórcy osobiście sprawdzili każde z polecanych miejsc, próbując specjałów kuchni. Jak podkreślają, żadna z restauracji nie zapłaciła za umieszczenie jej w przewodniku.

– Ich ofertę znamy zarówno z oficjalnych degustacji, jak i niezapowiedzianych wizyt. Dzięki temu udaje się nam zachować autorski charakter wydawnictwa, a jednocześnie pokazać różnorodność poznańskiej gastronomii – wyjaśnia Jakub Pindych, autor.

Przewodnik ma podpowiedzieć turystom, gdzie warto udać się na posiłek, ale także poznaniakom, którzy szukają perełek wśród restauracji w mieście. – Gastronomia to bardzo ważna część oferty turystycznej Poznania. Przewodnik powstał z myślą o mieszkańcach, turystach i organizatorach spotkań. Został skonstruowany w taki sposób, by ułatwić poruszanie się po kulinarnej mapie Poznania – tłumaczy Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

Przewodnik dostępny jest bezpłatnie. W formie elektronicznej pobierzemy go na stronie www.poznan.travel.pl w zakładce „Gdzie zjeść”. Jak podkreślają autorzy, tempo zmian na rynku kulinarnym jest ogromne, a więc można powiedzieć, że już rozpoczęły się prace nad kolejną edycją przewodnika, która ukaże się w przyszłym roku. Na razie w ciągu kilku tygodni ma powstać wersja anglojęzyczna tegorocznego informatora.

 

Zostaw komentarz

Tagi:
Zostaw odpowiedź